kraamperiode
wij helpen je om zolang mogelijk op de roze wolk te blijven
Verloskundige nazorg
Voor een goede zorg bij de bevalling en in het kraambed is een kraamverzorgster onmisbaar. Wij zijn verantwoordelijk voor de medische zorg, dus wanneer er een acuut probleem is, zijn wij het aanspreekpunt en moet je ons altijd direct bellen. Als alles goed verloopt, sluiten wij en ook de kraamverzorgster de zorg op de achtste dag af en neemt het consultatiebureau, de JGZ, de zorg voor je kindje over en de huisarts de zorg voor jezelf over.
Wanneer je bij de gynaecoloog onder controle was en/of onder begeleiding van hem/haar bevallen bent, zie je tijdens de kraamweek ook één van ons. Zodra je vanuit het ziekenhuis naar huis mag, nemen wij de zorg weer over en komen wij de dag na thuiskomst bij je op bezoek.
Kraamperiode
Een kraamverzorgster, van het door jou uitgekozen kraamcentrum, komt ons assisteren bij je bevalling en is tijdens het kraambed ook aanwezig om bij jou en je kindje enkel controles uit te voeren.
De kraamverzorgster blijft acht dagen bij jou thuis, mits het om medische redenen nodig is dat zij langer blijft. Zij helpt jou en je partner met de verzorging van je kindje maar ook met het voeden. Zij noteert alle controles in het kraamdossier en waarschuwt ons als er iets is wat zij niet vertrouwd.
Geboorte aangifte
Aangifte van de geboorte doe je bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in het stadhuis van de geboorteplaats. Jullie kindje moet binnen drie werkdagen na de geboorte zijn aangegeven. De aangifte moet gedaan worden door de moeder of partner van het kind, hieronder wordt verstaan, de wettelijke vader of degene die het kind heeft erkend. Als er geen partner in het spel is dan geldt het volgende.
- Ieder die bij de geboorte aanwezig is geweest
- De bewoner van het huis waar de geboorte heeft plaatsgevonden
- Het hoofd of de gemachtigde van een instelling waar de geboorte heeft plaatsgevonden
- De burgemeester of een door hem aangewezen ambtenaar van de geboortegemeente
Neem bij de aangifte dus het trouwboekje of het bewijs van erkenning mee. Ook moeten de identiteitspapieren van de partner EN moeder mee. Na aangifte wordt een uittreksel meegegeven van de geboorteakte. Tevens is het raadzaam om jullie kindje bij een zorgverzekering aan te melden, dit kan telefonisch.
Gemeente Hof van Twente
Voor een geboorte aangifte in de gemeente Hof van Twente kun je een afspraak maken via de website www.hofvantwente.nl of telefonisch via het centrale telefoonnummer 0547 – 858585. Na het maken van een afspraak is het gemeentehuis geopend op de volgende tijden:
Maandag 12:00 – 19:30
Dinsdag en woensdag 9:00 – 17:00
Donderdag en vrijdag 9:00 – 13:00
Gemeente Wierden
Voor een geboorte aangifte in de gemeente Wierden kun je een afspraak inplannen op de website www.wierden.nl of minstens een dag van te voren bellen naar het gemeentehuis op nummer 0546-580800. Wie op afspraak komt, kan bij de gemeente Wierden terecht op de volgende tijden:
Maandag 08:30 – 12:00 en 13:30 – 15:45
Dinsdag 08:30 – 12:00 en 13:30 – 15:45
Woensdag 08:30 – 12:00 en 13:30 – 18:45
Donderdag 08:30 – 12:00 en 13:30 – 15:45
Vrijdag 08:30 – 12:00
Hielprik | Gehoorscreening
Ongeveer 5-7 dagen na de geboorte wordt wat bloed afgenomen uit de hiel van je baby. In een laboratorium wordt dit bloed onderzocht op onder meer een aantal zeldzame stofwisselingsziekten. Als je baby zo’n aandoening heeft, kan het een groot verschil maken voor de lichamelijke en/of geestelijke ontwikkeling van je baby om dat snel te weten. De aandoeningen zijn niet te genezen, maar wel goed te behandelen met bijvoorbeeld medicijnen of een dieet.
Jullie kraamverzorgster of een medewerker van Naviva, als je de kraamzorg bij een ander kraambureau hebt geregeld, komt de hielprik bij jullie thuis doen. Wanneer je bij een ander kraambureau de kraamzorg hebt geregeld, zal jullie kraamverzorgster dit doorgeven aan Naviva en dat er iemand bij jullie thuis moet komen voor de hielprik en gehoorscreening. Je hoeft hier dus niets voor te regelen.
Wanneer je kraamzorg krijgt van de Naviva komt er in de kraamtijd iemand bij jullie thuis langs voor de gehoorscreening.
Na de gehoortest krijg je meteen de uitslag. De uitslag van de hielprik duurt langer. Geen bericht is goed bericht. Mocht er iets gevonden zijn bij de hielprik dan hoor je dat van je huisarts. Tijdens je zwangerschap zullen we meer informatie geven over de hielprik. Je kunt deze informatie ook nalezen in de folder.
www.rivm.nl/Onderwerpen/G/Gehoorscreening_bij_pasgeborenen/Voor_professionals
Anticonceptie
Na de bevalling kan anticonceptie weer belangrijk worden. Bij het afsluiten van het kraambed bespreken we daarom de mogelijkheden en vragen op het gebied van anticonceptie.
Wanneer je cyclus weer opgang komt verschilt per vrouw, meestal heb je 4-6 wkn na de bevalling je eerste menstruatie. Het geven van borstvoeding kan hier invloed op hebben, het duurt dan meestal langer voor je cyclus weer op gang komt. Borstvoeding geven beschermt niet tegen zwanger worden. Bedenk dat je meestal een eisprong hebt vóór de menstruatie, je bent dus mogelijk vruchtbaar voordat je de eerste keer weer ongesteld wordt. Wanneer je eerste eisprong plaatsvindt, is vooraf niet bekend, dus ook niet wanneer je weer vruchtbaar bent.
De keuze voor welke vorm van anticonceptie je wilt gebruiken is natuurlijk erg persoonlijk. De link naar de site hieronder, kan je daar wellicht bij helpen.
Voor het verkrijgen van de meeste vormen van anticonceptie zullen we je (nu nog) naar de huisarts verwijzen. Zie ook de website: www.anticonceptie.nl