Verloskundigenpraktijk De Hof

Echo's

tijdens de zwangerschap worden meerdere echo's gemaakt

In de loop van de zwangerschap krijg je een aantal echo’s bij ons. Het laten maken van deze echo’s is een vrije keus. Deze echo’s worden tot op heden vergoed door de zorgverzekeraar. Op indicatie kunnen er extra echo’s gemaakt worden.
Voor alle echo´s geldt: het is geen garantie op een gezond kindje of een goede afloop van de zwangerschap!

Termijnecho

De termijnecho wordt bij ons in de praktijk gepland tussen 10 en 12 weken van je zwangerschap. Met de gegevens van de termijnecho berekenen we de uitgerekende datum. Wij vinden het belangrijk om dit precies te weten. Zo kunnen we later in de zwangerschap de groei van je kindje goed beoordelen.
Deze echo is niet bedoeld om afwijkingen op te sporen. Bij deze termijn is dat niet te beoordelen.
De echo duurt ongeveer 10 minuten. Vaak krijg je een echo via de buik, kom je al eerder in de zwangerschap of kunnen we het via de buik niet goed zien dan wordt de echo vaginaal gemaakt.

Groeiecho

Het welzijn van een baby is nauw gerelateerd aan de groei van de baby. Bij 30 en 34 weken zwangerschap krijg je bij ons een groeiecho. We meten tijdens deze echo het hoofdje, het buikje en het botje van het bovenbeen van het kindje. Bovendien wordt er gekeken naar de hoeveelheid vruchtwater en de locatie van de placenta. De metingen worden verwerkt in een groeicurve zodat we kunnen zien of je kindje mee groeit in de lijn. Om niet te veel afgeleid te worden tijdens het verrichten van deze echo, mag je 1 persoon meenemen. 

Liggingsecho

Wanneer wij aan het einde van je zwangerschap niet goed kunnen voelen hoe je kindje in de buik ligt, krijg je bij ons een liggingsecho om een hoofd- dan wel stuitligging te bevestigen

Overige echo’s

Tevens kun je in de zwangerschap een nekplooimeting en 20-weken echo (=structureel echoscopisch onderzoek) laten doen. Deze echo’s gebeuren niet bij ons in de praktijk daarvoor verwijzen we je naar ons echobureau Rondom of het ZGT of Deventer ziekenhuis. Zie hiervoor ook het kopje onderzoeken of www.prenatalescreening.nl.