Verloskundigenpraktijk De Hof

Kinderziektes

infectieziektes kunnen ook je ongeboren kind besmetten

De meeste kinderziekten worden veroorzaakt door een virus. Tegen virussen bestaan geen speciale geneesmiddelen. Door inenting of door het krijgen van de ziekte kan afweer tegen virale infecties worden opgebouwd. Tegen sommige virussen bouw je een levenslange afweer op, dus daar kun je maar één keer ziek van worden.

Kinderziektes

De kans dat je tijdens een zwangerschap een infectieziekte krijgt, is niet groter dan buiten de zwangerschap. Wel kan een infectieziekte in de zwangerschap meer risico’s met zich meebrengen omdat bij veel infecties niet alleen jezelf, maar ook je ongeboren kind besmet kan worden.

LET OP: Ons advies voor mensen die met kinderen in de basisschoolleeftijd werken of met gehandicapte mensen, is als volgt: Laat, het liefst voordat je zwanger bent, bloedprikken (via je huisarts) zodat je weet of je kinderziekten hebt doorgemaakt of niet. Ben je al zwanger en je hebt dit nog niet laten doen, dan doen wij dat bloedonderzoek. Wanneer je de kinderziekten hebt doorgemaakt ben jij beschermd en je kindje ook. Wanneer je de kinderziektes niet hebt doorgemaakt, is het aan te raden om in de eerste 20 weken van je zwangerschap niet te werken met deze doelgroep om een besmetting te voorkomen.