bevalling
bevallen doe je niet alleen!
Plaats van bevalling
Tijdens de zwangerschap zullen we met jou en eventueel je partner de plaats van bevalling ter sprake brengen. Het is altijd mogelijk om dit tijdens de bevalling nog te veranderen. Wij vinden het belangrijk dat je daar bevalt waar jij en je partner denken het meest op de plek te voelen.
Tijdens een bevalling die door ons wordt begeleidt, zowel thuis als in het ziekenhuis, assisteert de kraamverzorgster ons. Zij komt tijdens het laatste deel van de bevalling. Wij bellen het kraamcentrum voor je op als wij de hulp van de kraamverzorgster nodig hebben.
Indien je ervoor kiest om poliklinisch te bevallen zal de dienstdoende verloskundige eerst thuis komen om te controleren hoe de weeën zijn en of de bevalling vordert. Afhankelijk hiervan besluit de verloskundige of je naar het ziekenhuis kunt gaan of dat je toch nog even thuis moet wachten. Vaak ga je bij 5-7 cm ontsluiting richting het ziekenhuis.
Als je zwangerschap ongecompliceerd is verlopen en je wilt toch poliklinisch bevallen dan heb je geen medische noodzaak om daar te bevallen en dat betekent dat de kosten voor eigen rekening zijn. Het ligt er aan hoe je verzekerd bent, hoe hoog deze kosten zullen zijn. Als je dit zou willen weten, zou je zelf contact moeten opnemen met je zorgverzekeraar.
Als je twijfelt over de plek van bevallen, is het misschien zinvol om eens een bezoekje aan het ziekenhuis te brengen. Dit kan o.a. als je de thema-avond “Bevalling en kraamtijd” bijwoont. Opgeven gaat via de website www.zwangerintwente.nl.
Het verloop
Vaak begint een bevalling met onregelmatige, korte weeën. Veel vrouwen omschrijven dit als een menstruatieachtige pijn in de onderbuik. Deze eerste weeën zorgen niet voor ontsluiting maar laten de baarmoedermond verweken (zachter worden) en verstrijken (korter worden). Het wachten is tot deze latente fase overgaat in de actieve fase. Dat is de fase van de bevalling waarin de weeën met regelmaat komen, binnen de vijf minuten en sterker worden. De weeën in de latente fase zijn nog goed op te vangen.
Wanneer je in de actieve fase van je bevalling zit, zal de ontsluiting gemiddeld een centimeter per uur vorderen. Deze ontsluitingsweeën zijn vaak moeilijker op te vangen. Het is belangrijk om in een weeënpauze te ontspannen. Vaak kan een douche of een kruik ook helpen om te ontspannen.
Wanneer je 10 cm ontsluiting hebt, heb je volkomen ontsluiting en als je dan persdrang voelt, is de uitdrijvingsfase begonnen. Deze fase duurt, wanneer je je eerste kindje krijgt, gemiddeld anderhalf uur. Wanneer de conditie van je kind het toelaat mag je bevallen in de houding die jij het prettigst vindt. Dit kan in rug- of zijligging op het bed, op de kruk of in bad.
Tijdens de hele bevalling, maar vooral tijdens het persen houden wij de conditie van je kindje goed in de gaten door naar de hartslag te luisteren. Natuurlijk houden wij ook jouw conditie in de gaten. Wanneer er zich een complicatie voordoet, zal de verloskundige je verwijzen naar de gynaecoloog.
Als jullie kindje is geboren, moet de placenta ook nog geboren worden. Dat wordt het nageboortetijdperk genoemd. We houden dan goed het bloedverlies in de gaten en de contractie van je baarmoeder. Dit tijdperk mag maximaal 45 minuten duren.
Wanneer bellen?
Tijdens het spreekuur vertellen we jou en eventueel je partner wat over het verloop van de bevalling en wanneer je contact met ons moet opnemen. Hier volgt nog even kort een overzicht wanneer je ons moet bellen.
Als je voor 37 weken het idee hebt, dat je bevalling is begonnen moet je ons altijd direct bellen.
Telefoonnummer: 0547-27 43 98 . Als er niemand aanwezig is, wordt je doorgeschakeld naar het antwoordapparaat af. Luister deze helemaal af om te horen wier er dienst heeft en op welk nummer je haar kunt bereiken.
Maar ben je tussen de 37 en 42 weken zwanger dan moet je ons bellen bij:
Weeën
- Je een uur lang weeën om de 3 – 4 minuten hebt, die een minuut lang duren als je je eerste kindje krijgt.
- Je een uur lang weeën om de 5 minuten hebt, die een minuut lang duren als je je tweede of volgende kindje krijgt.
Gebroken vliezen
- Je vliezen zijn gebroken en de kleur van het vruchtwater is helder maar het hoofdje van je kindje is niet ingedaald. Dit vertellen we je tijdens het spreekuur. Ook moet je dan direct gaan liggen.
- Je vliezen zijn gebroken en het vruchtwater groen of bruin van kleur is of wanneer je twijfelt over de kleur. Dit betekent dat je kindje in het vruchtwater heeft gepoept en dat de conditie van je kindje goed in de gaten moet worden gehouden. Dit betekent ook dat je onder leiding van de gynaecoloog in het ziekenhuis naar keuze moet bevallen.
- Je vliezen zijn gebroken en de kleur van het vruchtwater is helder en het hoofdje is goed ingedaald dan bel je ons overdag direct. Breken je vliezen ’s nachts dan bel je ons in de ochtend rond 8.30 uur even op.
Overig
- Je continue helderrood bloedverlies hebt.
- Je ongerust bent.
Voorzorgsmaatregelen
Of je nu thuis of in het poliklinisch bevalt, je zult altijd wat voorzorgsmaatregelen moeten treffen.
Zorg er voor dat er ongeveer vanaf 37 weken een zeiltje of matrasbeschermer op je matras ligt voor het geval dat je vliezen ’s nachts een keer spontaan breken.
Ook vinden we het prettig dat je het volgende in huis hebt voor de bevalling en de kraamtijd.
- Klossen en een po, deze zijn vanaf 37 weken te leen bij de thuiszorgwinkel in je woonplaats.
- Kraampakket bij het bed
- 2 emmers met vuilniszakken
- 2 metalen kruiken
- Minimaal 8 hydrofiel luiers
- Digitale koortsthermometer, liever geen oorthermometer voor jullie kindje
- Kleertjes voor jullie kind, waaronder 2 mutsen, een rompertje, een pakje, sokjes en een omslagdoek.
- Goede verlichting in de kamer waar je gaat bevallen, dit geldt alleen voor een thuisbevalling.
Als je graag thuis wilt bevallen, zorg er dan wel altijd voor dat er een tas klaar staat, voor het geval dat je toch naar het ziekenhuis heen moet. Stop hier dan kleren voor jezelf en je kindje, toiletspullen, zwangerschapskaart, ponsplaatje en fotocamera in. Het is ook handig om het trouwboekje of het bewijs van erkenning mee te nemen en beide identiteitspapieren zodat je ’s morgens je kindje kan aangeven omdat het aangeven van jullie kindje in de geboorteplaats van hem of haar moet plaatsvinden. En als je één of meerdere kinderen hebt, zorg dat je dan altijd een oppas achter de hand hebt, voor het geval dat je naar het ziekenhuis moet.
Pijnbestrijding
Voordat je gelijk overgaat op medicamenteuze pijnbestrijding is er thuis of tijdens een poliklinische bevalling ook van alles mogelijk. Denk hierbij aan massage, ademhalingsoefeningen, douche of bad, gebruik van een kruik.
Wanneer je rugweeën hebt, kunnen wij ook steriele waterinjecties bij je zetten. Bij deze injecties wordt op vier plaatsen net onder de huid (subcutaan) in de onderrug 0,5 ml steriel water gespoten. Dit gebeurt tijdens een wee. Na het injecteren is er ongeveer gedurende één minuut een licht stekende pijn, lijkend op een wespensteek, aanwezig. De injecties hebben geen nadelige gevolgen voor de baby.
De duur van de pijnverlichting door de steriele water injecties varieert van 30 tot ongeveer 120 minuten.
Deze methode is bij rugweeën tijdens de ontsluitingsperiode meerdere keren toe te passen met een tussenliggende periode van minimaal twee uur.
Mocht dit niet helpen dan kun je in het ZGT Almelo evenals in het Deventer ziekenhuis gebruik maken van 2 vormen van pijnstilling tijdens de bevalling; Remifentanyl en een ruggenprik. Pijnstilling is in beide ziekenhuizen 24 uur per dag 7 dagen per week mogelijk.
Remifentanyl
Remifentanyl is een morfineachtige stof die wordt toegediend via een infuus (slangetje in je arm) dat vastzit aan een pompje. Je kunt zelf met een drukknop de hoeveelheid remifentanyl bepalen die je toegediend krijgt. Het pompje is zo afgesteld dat je jezelf nooit teveel kan geven.
Voordelen remifentanyl
- Remifentanyl werkt al binnen 1 minuut.
- Remifentanyl werkt beter dan pethidine (maar minder goed dan een ruggenprik).
Nadelen remifentanyl
- Remifentanyl kan van invloed kan zijn op je ademhaling en de hoeveelheid zuurstof in je bloed. In dat geval zal je een zuurstofkapje voorkrijgen.
- Er is een kleine kans op ademhalingsproblemen voor de moeder. Daarom moeten jij en je baby zorgvuldig continue in de gaten gehouden worden.
- Ze weten nog niet wat de langetermijneffecten zijn.
Ruggenprik
De anesthesist brengt onder plaatselijke verdoving een naald aan in je onderrug en via deze naald wordt een dun slangetje ingebracht. Vervolgens wordt de naald weer verwijderd en wordt het slangetje vastgeplakt op je rug. Door dit slangetje krijg je pijnstillende medicijnen toegediend die binnen 15-20 minuten werken. Het slangetje kan gedurende de gehele ontsluitingsperiode blijven zitten.
Voordelen ruggenprik
- 95% van de vrouwen voelt helemaal geen pijn meer tijdens de weeën.
- Voor zover bekend heeft een ruggenprik geen nadelige gevolgen voor de baby.
- Je wordt niet slaperig of suf van een ruggenprik en maakt de bevalling dus helemaal mee.
Nadelen ruggenprik
- Heel soms werkt een ruggenprik maar aan één kant.
- Bij ongeveer 5% van de vrouwen wordt de pijn niet of nauwelijks minder. Dat kan komen door de plaats waar de naald is ingebracht en de dosering van de medicijnen. De ruggenprik wordt dan soms opnieuw uitgevoerd.
- De bevalling, vooral het persen, duurt langer. Daardoor heb je meer kans op een bevalling met een zuignap/vacuümverlossing.
- De weeën moeten vaker met medicijnen worden ondersteund.
- Je mag je bed niet uit, omdat je minder gevoel in je benen hebt. Dat komt langzaam weer terug nadat de toediening van medicijnen is stopgezet. Bij een lage dosering heb je meer gevoel in je benen en kun je soms staan, lopen en meepersen.
- Er wordt een infuus ingebracht, om te voorkomen dat je een te lage bloeddruk krijgt.
- Meestal krijg je een blaaskatheter omdat je door de verdoving niet goed voelt dat je moet plassen. Na de bevalling wordt de katheter weer verwijderd, tegelijk met het slangetje in je rug.
- Je lichaamstemperatuur kan stijgen door een ruggenprik. Het is dan lastig om te bepalen of dat door de ruggenprik komt of dat het om koorts gaat door een infectie. Soms krijg je dan voor de zekerheid antibiotica. Er is een kans dat je kind na onderzoek door de kinderarts wordt opgenomen op de kinderafdeling en ook wordt behandeld met antibiotica.
- Je kunt jeuk krijgen. Deze kan goed behandeld worden door de samenstelling van de medicijnen aan te passen.
Bevallen in bad
Bij een badbevalling beval je in een speciaal bad gevuld met warm water. Je vindt hierin ontspanning en de bevalling verloopt vaak soepeler en minder stressvol. Voor de baby is het een natuurlijke overgang van het vertrouwde vruchtwater naar het warme badwater. Hierdoor zijn baby’s vaak rustiger en huilen minder na de geboorte. De baby kan na de geboorte nog even in het water zwemmen. Hij of zij krijgt nog zuurstof via de navelstreng en gaat pas ademen als het gezichtje in aanraking komt met koude lucht en dus boven water is.
Iedereen die thuis mag bevallen mag in principe in bad bevallen.
Voordelen
Warm water werkt vaak ontspannend. Hierdoor maak je meer endorfine in je lichaam aan. Dit is een soort natuurlijke pijnstiller die ervoor zorgt dat je de weeën beter op kunt vangen. Daardoor verloopt de ontsluiting sneller. In het water kun je makkelijker bewegen. Hierdoor is het zoeken van een andere houding minder zwaar. Het warme water zorgt ervoor dat je perineum wat soepeler wordt. Hierdoor is de kans op een ruptuur of een knip kleiner Voor de baby is de overgang van de baarmoeder via het water naar de buitenwereld een rustigere overgang. Hierdoor zijn waterbaby’s als ze geboren worden over het algemeen vrij rustig. Soms huilen ze zelfs nauwelijks of niet.
Nadelen
- Je moet een bad huren waar kosten aan zijn verbonden.
- Je moet in de ruimte waar het bad staat, ook een bed hebben staan. En wij, de kraamverzorgster en verloskundige, moeten samen met de partner rondom het bad kunnen lopen.
- Een badbevalling vereist wat meer praktische organisatie (opzetten, (bij)vullen van water)
- Het kan een teleurstelling zijn als je uiteindelijk niet in bad kunt bevallen. Mogelijk moet je zelfs het bad verlaten om naar het ziekenhuis te gaan. Houdt hier van tevoren goed rekening mee. Het doel van de bevalling is uiteindelijk je kindje gezond ter wereld te brengen, hoe en waar dan ook.
Bad huren
Je kan bij ons een bevalbad huren. Het bad wordt bij jullie geleverd vanaf week 37 en blijft tot na de bevalling. Het bad bestaat uit een badpakket en een persoonlijke hoes. Wij kunnen je tijdens het spreekuur meer informatie geven