Bij een badbevalling beval je in een speciaal bad gevuld met warm water. Je vindt hierin ontspanning en de bevalling verloopt vaak soepeler en minder stressvol. Voor de baby is het een natuurlijke overgang van het vertrouwde vruchtwater naar het warme badwater. Hierdoor zijn baby’s vaak rustiger en huilen minder na de geboorte. De baby kan na de geboorte nog even in het water zwemmen. Hij of zij krijgt nog zuurstof via de navelstreng en gaat pas ademen als het gezichtje in aanraking komt met koude lucht en dus boven water is.
Iedereen die thuis mag bevallen mag in principe in bad bevallen.

Voordelen

Warm water werkt vaak ontspannend. Hierdoor maak je meer endorfine in je lichaam aan. Dit is een soort natuurlijke pijnstiller die ervoor zorgt dat je de weeën beter op kunt vangen. Daardoor verloopt de ontsluiting sneller. In het water kun je makkelijker bewegen. Hierdoor is het zoeken van een andere houding minder zwaar. Het warme water zorgt ervoor dat je perineum wat soepeler wordt. Hierdoor is de kans op een ruptuur of een knip kleiner Voor de baby is de overgang van de baarmoeder via het water naar de buitenwereld een rustigere overgang. Hierdoor zijn waterbaby’s als ze geboren worden over het algemeen vrij rustig. Soms huilen ze zelfs nauwelijks of niet.

Nadelen

  • Je moet een bad huren waar kosten aan zijn verbonden.
  • Je moet in de ruimte waar het bad staat, ook een bed hebben staan. En wij, de kraamverzorgster en verloskundige, moeten samen met de partner rondom het bad kunnen lopen.
  • Een badbevalling vereist wat meer praktische organisatie (opzetten, (bij)vullen van water)
  • Het kan een teleurstelling zijn als je uiteindelijk niet in bad kunt bevallen. Mogelijk moet je zelfs het bad verlaten om naar het ziekenhuis te gaan. Houdt hier van tevoren goed rekening mee. Het doel van de bevalling is uiteindelijk je kindje gezond ter wereld te brengen, hoe en waar dan ook.

Bad huren

Je kan bij ons een bevalbad huren. Het bad wordt bij jullie geleverd vanaf week 37 en blijft tot na de bevalling. Het bad bestaat uit een badpakket en een persoonlijke hoes.
Wij kunnen je tijdens het spreekuur meer informatie geven