hielprikOngeveer 5-7 dagen  na de geboorte wordt wat bloed afgenomen uit de hiel van je baby. In een laboratorium wordt dit bloed onderzocht op onder meer een aantal zeldzame stofwisselingsziekten. Als je baby zo’n aandoening heeft, kan het een groot verschil maken voor de lichamelijke en/of geestelijke ontwikkeling van je baby om dat snel te weten. De aandoeningen zijn niet te genezen, maar wel goed te behandelen met bijvoorbeeld medicijnen of een dieet.
Jullie kraamverzorgster of een medewerker van Naviva, als je de kraamzorg bij een ander kraambureau hebt geregeld, komt de hielprik bij jullie thuis doen. Wanneer je bij een ander kraambureau de kraamzorg hebt geregeld, zal jullie kraamverzorgster dit doorgeven aan Naviva en dat er iemand bij jullie thuis moet komen voor de hielprik en gehoorscreening. Je hoeft hier dus niets voor te regelen.
Wanneer je kraamzorg krijgt van de Naviva komt er in de kraamtijd iemand bij jullie thuis langs voor de gehoorscreening.
Na de gehoortest krijg je meteen de uitslag. De uitslag van de hielprik duurt langer. Geen bericht is goed bericht. Mocht er iets gevonden zijn bij de hielprik dan hoor je dat van je huisarts.  Tijdens je zwangerschap zullen we meer informatie geven over de hielprik. Je kunt deze informatie ook nalezen in de folder.

http://www.rivm.nl/Onderwerpen/G/Gehoorscreening_bij_pasgeborenen/Voor_professionals
http://www.rivm.nl/Onderwerpen/H/Hielprik