De frequentie van de controles lopen gedurende de zwangerschap op, aan het begin kom je om de 4 weken, aan het einde van de zwangerschap kom je elke week op het spreekuur.

Bij elk bezoek wordt je eerst gezien door de assistente; zij meet je bloeddruk en plant met jou de afspraken in. Vervolgens ga je door naar de verloskundige. Zij beoordeelt de groei en ligging van het ongeboren kindje. Vanaf 12 weken is het mogelijk om het hartje te horen kloppen, dus dat doen wij ook elke controle. En we geven je informatie en je kunt je vragen aan ons stellen.

Rond 28 weken wordt er nog eens bloed geprikt om het ijzergehalte en de bloedsuiker te controleren. Op indicatie wordt dit eerder gedaan of zal ander bloedonderzoek ingezet worden.

In verloskundigenpraktijk de Hof maken wij zelf groeiecho’s. In principe krijgt iedereen bij ons rond de 30 en 34 weken zwangerschap een groeiecho waarbij we enkele maten van je kindje gaan opmeten, naar de hoeveelheid vruchtwater en de placentalokalisatie kijken. Wanneer je in deze periode ook al op het ziekenhuis een groeiecho hebt gehad, komt er één echo bij ons te vervallen. Ook kan het zijn, om medische redenen, dat wij de echo niet zelf maken maar dat we liever hebben dat je naar het ziekenhuis gaat. Maar dat bespreken we tijdens het spreekuur met jullie.

Tijdens elk bezoek word je in de gelegenheid gesteld vragen te stellen en eventuele zorgen te uiten. Zoals eerder vermeld is je partner of familie altijd welkom.

Als er een complicatie optreedt tijdens de zwangerschap verwijzen we je voor een consult naar de gynaecoloog. Je kunt dan naar ZGT Almelo of Hengelo en het Deventer ziekenhuis gaan.