Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Het gebruik van alcohol wordt dan ook ten zeerste afgeraden. Ook roken vormt een groot risico voor het (on)geboren kind. Probeer dan ook tijdig te stoppen met roken. Eten voor twee is niet nodig, maar lijnen tijdens de zwangerschap is ook niet verstandig.
Verse groenten en fruit zijn belangrijke bronnen van vitaminen, mineralen en vezels. Was groente en fruit goed alvorens het te nuttigen. Bak en braad al je vlees goed (dus niet rosé gebraden), zodat bacteriën en parasieten niet overleven.
Lever en sommige andere leverproducten bevatten (te) hoge concentraties vitamine A waardoor het nuttigen hiervan schadelijk is voor het kindje. Leverproducten zoals leverworst of paté mag je wel eten maar doe dit met mate (één boterham per dag).
Eet geen kazen die van ongepasteuriseerde melk zijn gemaakt. Het gevaar van ongepasteuriseerde melk is de kans op aanwezigheid van de listeriabacterie. Franse (zachte) kazen worden dikwijls bereid van rauwe melk. Als een kaas van rauwe melk is gemaakt staat er au lait cru op de verpakking.
Dezelfde listeriabacterie kan zich ook bevinden in rauw gevogelte, rauwe en gerookte vis (bijvoorbeeld gerookte zalm) en gedroogde worsten (parmaham, droge worstjes). Het is dan ook raadzaam deze producten niet te gebruiken. Maar (vette) vis is wel gezond, ook tijdens de zwangerschap. De vetzuren in vis zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen bij ongeboren baby’s. Vette vissoorten zijn: makreel, haring, zalm (niet de gerookte zalm), heilbot, bokking, sardines, forel. Let wel op dat je dit niet vaker dan 2x per week eet.
Rauw of onvoldoende verhit vlees (varken, geit, schaap/lam) zoals filet-américain, ossenworst en tartaar kunnen schadelijk zijn voor het kindje. Deze producten zouden sporen kunnen bevatten van de toxoplasmoseparasiet. Verhit dit vlees totdat het goed gaar is.
De toxoplasmose parasiet bevindt zich ook in uitwerpselen van katten. Laat daarom de kattenbak verschonen door iemand anders. Indien je in de tuin wilt werken doe dit dan met handschoenen aan.

Als je meer wilt weten over voeding tijdens de zwangerschap kijk op: http://www.voedingscentrum.nl (onder zwangerschap/kinderen).